Jouw miserie is geen wedstrijd

Het gebeurt zo vaak: je zegt “Oh wat ben ik moe” en krijgt als antwoord “Maar ik stond toch vroeger op dan jou, je wil niet weten hoe moe ik ben”. Je zegt dat je het even niet ziet zitten thuis omdat er een ruzie aan de gang was, maar krijgt te horen dat je ten minste niet te kampen had met een scheiding. Of de klasieker: je bent vermoeid van een hele dag studeren, waarop je ouders reageren met dat zij wel heel de dag hebben gewerkt hoor.

Waarom maken we overal een wedstrijd van? De beste punten, de mooiste auto, het grootste huis. Maar ook lijkt er een wedstrijd te zijn over wie het dan wel niet “het ergst” heeft. Wil je dan zo graag winnen?

Weet je, jouw miserie is erg voor jou en mijn miserie is erg voor mij. Wat ik zwaar vind, is misschien een fluitje van een cent voor jou, maar voor mij dus heel wat. Wat mensen moeilijk vinden, verschilt van persoon tot persoon. Enkel die persoon weet wat erg is voor hem/haar. En ik weet niet waarom mensen zouden denken dat het antwoord dat ik het nog niet zo slecht heb, ervoor zou zorgen dat ik me beter voel.

Want dat doet het niet. Iemand zeggen dat het niet slecht met je kan gaan omdat iemand anders het slechter heeft is net zoals zeggen dat je niet blij kan zijn, want er is iemand met wie het beter gaat.

Ik wil geen wedstrijd houden. Ik wil gewoon kunnen zeggen wat er op mijn lever ligt zonder dat iemand mijn problemen van tafel veegt met een “ik heb het erger”-kaart. Gewoon luisteren en mijn moeilijkheden aanvaarden. En dan zal ik met alle plezier naar jouw problemen luisteren.

7 gedachten over “Jouw miserie is geen wedstrijd”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s