Rust zacht Chester Bennington

Vorige week donderdag zag ik een bericht verschijnen dat meldde dat Chester Bennington van Linkin Park gestorven zou zijn. Ha ha, was mijn eerste gedachte. Tot het tot me doordrong dat het nieuws echt was, en Chester inderdaad overleden was. Dit was een shock voor mij, maar ook voor alle fans en de muziekwereld. Het moet vreselijk zijn voor zijn familie. Praten helpt, zeggen ze altijd. Dus dat ga ik nu doen: praten over Chester.

Ik ga niet zeggen dat ik elk liedje van Linkin Park ken of dat ik de grootste fan ben die er bestaat, want dat is niet waar. Maar moet je een superfan zijn van iemand om geshockt te zijn als deze persoon overlijdt? Het ergste van al, is dat er mensen zijn die zijn dood nog grappig vinden, of zeggen dat hij geen medeleven verdient, want hij was toch zelf de oorzaak van zijn dood?

Chester kampte al sinds zijn jeugd met een depressie en heeft een alcohol- en drugsverslaving gehad. Zijn ervaring met donkere gedachtes verwerkte hij in de liedjes van LP, die al veel mensen hebben geholpen. Ik ken verschillende mensen die troost vonden in zijn lyrics, net als ik trouwens. Hij vond zijn fans het belangrijkste en ik vind dat dat iets is wat we moeten onthouden.

Zoals hij in het liedje ‘Leave out all the rest’ zingt:

‘When my time comes, forget the wrong that I’ve done. Help me leave behind some reasons to be missed.

Hij heeft zoveel mensen gered en jammer genoeg kon hij niet zichzelf redden. Ik snap langs de ene kant wel dat mensen boos zijn, maar ik zou zijn keuze niet egoïstisch noemen. Iemand die zelfmoord pleegt, doet dat omdat ie geen andere uitweg meer ziet of denkt dat mensen beter af zijn zonder hem/haar. Sommige reacties zijn gewoon respectloos en dat vind ik niet kunnen. Het kan zijn dat je geen fan bent van Chester of wat dan ook, maar blijf ten minste respect hebben. Voor hem en zijn geliefden. Wat moeten die denken als ze al jouw haat lezen? Denk je niet dat ze het al moeilijk genoeg hebben.

Als ik nu opnieuw naar het nieuwe album van Linkin Park luister, ben ik zo geëmotioneerd. Het lijkt wel dat het vol ‘hints’ zit, maar elk album dat LP ooit gemaakt heeft, zit vol van deze donkere gedachten. Als we echt hadden geweten wat zijn plan was, zouden we hem tegengehouden kunnen hebben? Dat zullen we nooit weten, want voor hem is het jammer genoeg te laat.

Maar voor ons is het dat nog niet. Heb je suïcidale gedachten of ken je iemand met die gedachten? Zoek dan zeker hulp en weet dat je er niet alleen voor staan. Er zijn mensen die om je geven en onthoud dit: zelfmoord is nooit een optie. Praten helpt en als je niet persoonlijk durft praten met iemand, schrijf dan naar iemand. En als je wil praten met een onbekend persoon kan je bellen naar de zelfmoordlijn 1813 in België of 113 in Nederland. Het je kan ook online chatten met bijvoorbeeld ervaringsdeskundigen. Moest je er iets aan hebben: je kan me altijd bereiken via giveasmileeveryday@gmail.com . Je bent niet alleen. Ook als je denkt dat iemand aan zelfmoord denkt: praat met die persoon, of wees er gewoon.

‘Cause just because you can’t see it doesn’t mean it isn’t there.

Zelfmoord is geen gemakkelijk onderwerp, maar ik vind dat het taboe moet verdwijnen zodat mensen sneller hulp zoeken en zodat mensen sneller en beter hulp krijgen. Cause…

If they say: ‘Who cares if one more light goes out in a sky of a million stars?’ It flickers, flickers. ‘Who cares when someone’s time runs out, if a moment is all we are?’ We’re quicker, quicker. Who cares if one more light goes out? Well I do!

Rust zacht Chester. Mijn gedachten en gebeden zijn bij jou en je familie, vrienden en fans. Mijn gedachten zijn ook bij iedereen die ooit iemand verloren heeft aan zelfmoord of bij iedereen die zelfgedachten heeft of gehad heeft. Ik weet dat het nu misschien niet zo lijkt, maar alles zal in orde komen. It will be okay. Stay alive, please. It’s worth it, I promise!

Advertenties

3 Replies to “Rust zacht Chester Bennington”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s